Masjid dalam memainkan fungsi sosialnya ke arah penyatuan mahasiswa memang tidak dapat dinafikan. Ini dapat dilihat melalui implikasi daripada amalan solat berjemaah di masjid contohnya secara tidak langsung akan membawa kepada sifat saling kenal- mengenali dalam kalangan mahasiswa, tersebarnya semangat kasih-sayang, tolong-menolong, bertanggungjawab, berziarah, menyuruh yang baik dan mencegah yang mungkar dalam kalangan mahasiswa. Dengan ini suasana masyarakat Islam yang sebenar dapat diwujudkan di KUIS. Peranan yang dimainkan masjid dalam menyatupadukan mahasiswa dapat dilihat melalui pelbagai program dan aktiviti yang dijalankan seperti majlis memperingati hari kebesaran Islam, majlis berbuka puasa, khidmat masyarakat, aktiviti gotong-royong dan lain-lain lagi.

  Sambutan Hari-Hari Kebesaran Islam

Program-program yang anjurkan adalah bersempena hari-hari kebesaran dalam Islam seperti Sambutan Ma’al Hijrah, Maulidur Rasul dan Israk Mikraj. Sambutan Ma’al Hijrah. Antaranya Gema Cinta Rasul (Ekspresi Cinta Rasul) – pengisian adalah seperti Qasidah, Ceramah: “Aqidah Islamiyyah Pasakan Rasulullah S.A.W.” oleh Ustaz Ahmad Azam (ayah al-syahid Ahmad Ammar), Perarakan: Gema Xpresi Cinta Rasul, Flashmob: Kekasihku Rasulullah, Essay Writing Contest, Public Speaking Competition, Ceramah: “Fattabi’uni Maka Ikutlah Aku” oleh Ustaz Zulkifli, Pertandingan: Video Ohsem KUIS, Gotong-royong Masjid, Nisa’ Got Talent di Audi Pentadbiran, Teater Muzikal Islam: “Aishiteru Ya Rasulullah di Audi Pentadbiran, Qasidah Darul Mustafa, Joran Ria Tasik KUIS dan sebagainya.

  Menjalankan Riadah

Pengenalan Sukan Memanah Traditional (Sunnah) telah diadakan pada sesi pagi untuk alumni DAQIQ 2013 dan pada sesi petang pula terbuka kepada ajk masjid dan umum. Program tersebut dikendalikan oleh Saudara Baihaqi Abdullah yang merupakan alumni KUIS. Para peserta didedahkan dengan teknik memasang busur, disiplin pemanah di tapak sasar dan memanah mengikut tradisi Islam. Antara lainnya adalah Youth Futsal Challenge bertempat di padang KUIS. Let’s Bowldi The Mines, Serdang pada 7 Mac 2014 (Jumaat) sasarannya adalah Mahasiswa KUIS.

  Memartabatkan Wanita

Sempena Hari Wanita yang diadakan pada 8 Mac 2014 bagi meraikan pengorbanan wanita, BHEM telah mengedarkan sebanyak 250 mini kad ucapan “Selamat Hari Wanita” berserta sekeping coklat sebagai tanda ingatan kepada seluruh warga pentadbiran pada 7 Mac 2014. Nisa’ Got Talent di Audi Pentadbiran.

  Memberi Pendedahan Tentang Isu Semasa

Masjid Al-Azhar juga tidak ketinggalan membincangkan tentang isu yang berlaku di dunia Islam. Anatara programnya adalah Himpunan Kesedaran Isu Semasa Syria 2014, Bertempat di Masjid Al-Azhar KUIS. Ia dilaksanakan selepas solat jumaat, Konvoi Bermotor “Peace For Syria” daripada kumpulan Al-Azhar Bikers (ABS) yang diketuai oleh Ketua Exco Lajnah Sukan & Kesenian, Mohammad Amri B. Ali. Titik permulaan ABS dari Masjid Al-Azhar selepas solat Asar sehingga ke destinasi Bandar Baru Nilai, USIM, UKM, Bandar Seri Putra dan Bandar Baru Bangi.

  Dakwah Midani

Dakwah masjid bukan sahaja tertumpu di masjid semata-mata. Oleh itu, Al Azhar Members telah melaksanakan program mereka iaitu Say No To Valentine’s Day yang diadakan di KL Sentral –Midvalley – KTM Bangi pada 14 Februari 2014. Ia melibatkan para pelajar KUIS. Program ini dianjurkan oleh ALAM dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS). Program ini dijalankan adalah untuk menarik minat mahasiswa melibatkan diri dalam dunia dakwah dan turun ke lapangan untuk berjumpa dengan masyarakat. Selain itu, ingin mempraktikkan metod dakwah secara teori dan praktikal sekaligus serta menanam sikap tanggungjawab terhadap agama di kalangan mahasiswa itu sendiri.

Di samping itu, untuk memberi kesedaran kepada masyarakat tidak kira muslim atau belum bergelar muslim bahawasanya menyambut “Valentine’s Day” di sisi Islam adalah “Haram”. Matlamat program ini juga adalah untuk mendekati dan meyedarkan golongan ini akan keburukan dan kesan negatif hasil daripada aktiviti kurang sihat sedemikian. Program ini lebih kepada aktiviti amar makruf nahi munkar, di mana ia akan melahirkan mahasiswa yang cakna tentang isu kemasyarakatan di Malaysia dan menyemai rasa tanggungjawab ke dalam diri mahasiswa akan dakwah Islamiyah. Dakwah Lapangan Homeless juga turut dilaksanakan di Masjid Jamek dan sekitar Pudu Raya pada 1-2 Februari 2014 (Sabtu dan Ahad).